Monday, January 30, 2012

GIMP VS Adobe Photoshop

Assalamualaikum.


Haaa.. Tengok tajuk aku tu. Korang rasa GIMP boleh tandingi Adobe Photoshop tak? Aku tahu mesti korang cakap tak boleh. Walaupun jawapan korang tetap tak boleh, cuba korang tengok YANG INI.


Meh aku preview sikit. Hanya 2 gambar printscreen ye.





Nak lebih-lebih, korang try la tengok. Aku pernah usya pasal banner yang dibuat menggunakan software Adobe Photoshop tapi GIMP pun boleh buat juga. Awesome tak? Muahaha. Aku nak buat tapi tak terdetik lagi kerajinan nak buat walaupun terasa nak tukar header yang sangat innocent tu -.-


Sebenarnya entri ni bagi memudahkan kepada sesiapa yang rasa Adobe Photoshop tu susah untuk didapati. Mungkin disebabkan ada yang trial je. Kemudian kena upgrade bagai. Yang ni la aku tak suka. Kena guna duit. Semua orang suka yang FREE je. Hahaha. Korang tak sokong memang nak kena sekeh :p




Sebelum terlupa, GIMP ni sebenarnya free software. Tak perlu bayar apa-apa. Mudah, bukan? Sama macam LINUX apa semua tu. Korang search je pasal GIMP ni. Kemudian downloadlah. Aku belajar pasal software ni semasa zaman matrik dulu tapi disebabkan tak dipraktikkan, aku dah lupa. Melayu mudah lupa betul aku ni -.-


Bagi korang yang nak belajar software GIMP ni, meh usya link-link dekat bawah. Harap dapat membantu :)



--> Ada untuk beginner, intermediate dan juga expert.



--> Contoh tutorial dalam ni :

*Tekan gambar untuk terus ke tutorial*




--> Contoh tutorial dalam ni :

*Tekan gambar untuk terus ke tutorial*


Kalau tak berjaya, sila bagitahu ye. Nanti aku bagi link baru.


Cukuplah kot 3 tutorial. Aku rasa tu pun dah memadai. Mesti korang lebih expert nanti bila dah belajar. Bila terasa nak belajar lagi, korang search je. Bukan ke "semuanya terletak di hujung jari"? Haha.


Nota Kecil : Sejak bila entah aku rajin bagi tutorial bagai dekat orang. Huhu.

9 comments:

Si BuDaK KaChAk said...

teringin nk wat banner sdiri tp sy buta it...huhuhu

Ezad Skytech said...

GIMP ni da download tapi tak pernah guna pun...haha...malas giler nak explore...hee~

Lia Irdelia said...

wahhh..
siyes memg tak tau pasal menda nih..

err..
bulehler amik tempahan nk wat banner utk saya....

hehe

emy|farid said...

bestnya dpt blaja bnda2 ni, sy x pnah pon ada blaja bnda ni, blaja sndiri je la.

tu pon stil gak byk bnda tak tau. blur kadang2 n cpt menyerah. haha

kes mls nak usaha

Bella said...

wah... baguslah post pasal tutorial... saya ada install gimp tapi tak reti guna... huhu

sergeant keroro said...

dah lama tak edit gambar, hehe

♥ Asma ♥ said...

da lupa guna gimp cane. adobe cs5 lagi power lah :D

Clara said...

Diorg kte GIMP lg bagus.. teringin gne tp takut x reti.. sbb xprnah gne.. adobe je taw.. ehhehe..

tringinlah gne satu hari nnt.. bagus tuto nie.. thnx kq!

Ahmad Haziq Azlan said...

dulu assignment gimp tak jadi.... last2 copy paste je asal submit....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...