Tuesday, January 24, 2012

Nak Kahwin Tapi Tak Cukup Duit?

Assalamualaikum. Ehem ehem. Hari ni nak tukar panggilan diri kepada aku la ye. Hahaha. Tiba-tiba rasa lebih best panggil aku. Haih. Sabar je. Ok ok. Entri aku hari ni bukan nak bagi korang duit ke apa untuk buat kahwin tapi nak share kepada sesiapa yang nak kahwin tetapi masih tak ada duit. Sama macam tajuk atas tu. Terpanggil untuk buat entri ni pun sebab tengok video INI dan ITU.


*Google*

Sebenarnya aku pun baru je dapat ilmu ni. So, tak salah kan kalau nak berkongsi ilmu. Tak ke mana pun ilmu tu kalau tak dipraktikkan. Huhu. Macam ni lah. Selalunya orang yang tak ada duit tapi nak kahwin juga tu rata-rata adalah budak-budak IPTA. Korang setuju tak? Sebabnya, mereka masih belajar dan ada yang meminjam wang dari PTPTN untuk pembelanjaan di Universiti. Apatah lagi nak kahwin? For sure la mereka tak mampu. Yang PTPTN tu pun entah bila nak bayar pun tak tahu la kan.


Kalau korang tengok video yang aku bagi dalam link dekat atas tu, korang akan faham dengan apa yang aku nak sampaikan ni. Sekarang kan semakin banyak gejala sosial berlaku. Dari korang buat benda-benda tak elok, lebih baik kahwin. Ini penyelesaiannya, KAHWIN secara MISYAR. Korang tak perlu risau. Korang pinjam duit tu untuk kahwin. Nanti dah kerja bayar la balik. Tak perlu bagi nafkah zahir. Selain tu semestinya wajib korang bagi. Haha. Sendiri mau faham la.


Tetapi mesti ada juga orang yang akan cakap macam ni..


*Terpaksa ditutup nama sebab dia kawan aku. Haha*


Haaa.. Korang faham tak dia cakap apa? Belajar lambat lagi nak habis tapi nak kahwin juga. Cuma dia takut mak ayah kita tak faham pasal ni. Mungkin mereka akan fikir, anak mereka nak kahwin tu nak bagi makan apa dekat isteri? Rumah yang macam mana? Pelajaran lagi. Haaa.. Tu yang mereka risau. Korang pun janganlah risau. Korang kena explain dengan mereka betul-betul. Yakinkan dorang yang korang boleh lakukan dengan baik.


*Google*

Video dekat atas tu boleh membantu korang untuk explain dengan lebih terperinci. Tak ada masalah, insya Allah :) Kalau benda baik, kita cepat-cepatkan. Lagi pun dalam video tu ada menyebut, kalau kita miskin ke kekurangan duit ke, maka KAHWINlah. Insya Allah nanti Dia akan murahkan rezeki korang. Aku tak tipu. Korang kena tengok video part 2 tu baru faham. Tapi aku prefer tengoklah dua-dua. Lagipun, Hadis dan ayat Al-Quran tak pernah menipu.


Panjang lebar dah aku taip entri ni. Aku harap entri ni sedikit sebanyak dapat membantu. Hehe. Sekian.


"Kahwinlah bagi anda yang ingin mengelakkan zina berlaku"


P/s: Serius, aku suka video dorang~ ;D

Nota kecil : Insya Allah kalau jodoh dah dekat, boleh jadi turn aku pula. Huehue. 

11 comments:

Clara said...

abg clara nk kahwin lpas tmt blja.. dia kte kahwin awal dpt berkat..

Klu sesiapa yg tak mmpu nak sara family or ekonomi tak kukuh or dia kahwin sebab nak blas dendam kat prmpuan mmg haram kahwin.

Klu org tu ank org berada or senang or harta bapak dia byk mmg boleh kahwin sbb boley pakai duet family dlu.

Makruh, klu nak kahwin tp tak berkemampuan.

Hukum kahwin ada 5. Harus, haram, wajib, makruh and sunat

^^

cik najihah said...

kalau betul2 nak kawin buat care betul2 nak..
jangan main2.
skang ni dah mcm zaman dulu balik da..kawin awal..kalau ade duit, mampu nk pikul tanggungjawab carry on je :)

Clara said...

kq zahirah > Yup. mmg betul pwn. itu makruh bukan haram ^^

Safarina Shaari said...

hi....

follow blog sy ea....

http://thestoryofayna.blogspot.com/

Lia Irdelia said...

huhuhu,,
duit oh duit..
bilalah nak bertambah ni..
maikn berkurang adala..
hehehe..

taun dpn kot kawin..
ngeee..

ayuyuuu said...

sesungguhnya aku sperti ingin meng'link' kan entry engkau ini ke entry ku yg bakal menyusul nanti :D


heeeweee.

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

hmm habis blaja, keje carik calon trus kawin.. hehe :D

Cikgu Ma said...

akak nak kawen jugakk..tp sah, ini masalahnyerr..heheh

emy|farid said...

wah.... kalau la boleh.... huuuuuu nak kawen la mak!!

Siti Shariza said...

in sha ALLAH, Klu kite usaha dan berniat baik msti ALLAH tlg,, dr duit x dak jd ada, dr x jadi kawin boleh jadi kawin, dr lmbat kawin jadi cepat.. apepun kite kena ikthiar n akan dpt hasilnyer yg kite x tau,,, waALLAHualam.. :)

Anonymous said...

Same kes nk kawen..tp x de duit..huhu..spe org jb? Lps tngok n nk wat pinjaman nk kawen lh..

By..artless

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...