Sunday, August 7, 2011

Tips Ubati Batuk


Assalamualaikum. Korang ada alami batuk ke tak eh? Aku jarang. Tapi kadang-kadang teruk juga. Masa buat medical check up hari tu, doktor tanya pasal batuk selepas tengok gambaran X-Ray aku. Haih. Terkantoi pula. Huhu. Aku nak kongsi tips dengan korang yang mengalami batuk tu ye? Tak pun, saudara mara, keluarga ataupun sahabat korang yang sedang alami tu, korang cadangkanlah tips ni, insya Allah dengan izinNya penyakit tu akan sembuh :)


BAHAN-BAHAN :


6 helai daun peria


Sedikit kapur sirih


CARA-CARA :

1) Mula-mula, tumbuk daun peria sehingga lumat.


2) Kemudian, campurkan bahan tumbuk dengan sedikit kapur sirih.


3) Sapukan bahan tadi di bahagian dada.


4) Sebaiknya, lakukan sebelum masuk tidur dan korang dapat rasai kesannya pada keesokan hari :)



Sumber : Saji Online

6 comments:

june said...

ok jugak eh.. nanti nak cuba lah.. saya selalu pakai madu campurkan dengan limau nipis..

cik najihah said...

nice tips.

hira said...

june, silalah try. hehe :D

hira said...

thank you kak najihah :D

Dalila Diela said...

tq ya,,insyaallah akan cuba suatu hari nnt..hehe
biasa guna madu n limau nipis jer

hira said...

hehe. selamat berjaya! :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...