Saturday, August 6, 2011

Diet ketika berpuasa

*Maaf jika menggangu keimanan korang. Ampun~ (sumber dari Google)*


Assalamualaikum dan selamat pagi. Perasan tak korang, bila tiba je bulan puasa mesti semua orang berlumba-lumba mencari makanan untuk juadah berbuka? Kadang-kadang tak menang tangan. Banyak sangat makanan yang dia beli. Sekali, membazir. Haaa.. Kan dah ikut amalan syaitan.


Waktu bulan puasa, makan bukan main banyak. Bila nak raya, lagi bertambah berat badan. Open house sana, open house sini. Tu bukannya tipu tapi betul. Fakta. Rata-rata manusia dekat muka bumi ni sama je cuma ragam yang kadang-kadang berlainan. Tak terlayan nak melayan kerenah semua orang. Tapi tu la, kena pandai-pandailah kan?


Aku bukannya nak hurai panjang lebar. Korang pun tahu kan pasal ni? Okay, aku nak SHARE ni dengan korang. Silalah membaca :)



Nota Kecil : Tambahkan ilmu dengan INI.

Nota kecil : Korang perasan tak blog aku dah tak spesifik kepada satu je, iaitu hal peribadi. Selain segmen, aku nak share juga tips ke artikel. Berkongsi ilmu dengan orang lain kan bagus :)

20 comments:

H.J said...

jangan sia siakan nikmat makan..haha

Kancil 8349 said...

kita diberi ujian untuk bersederhana..tetapi itulah manusia sentiasa lupa pada pesan Allah

Zulqarnain Musa said...

tula ssh nk dier bln pose ni ++ bler g bazar...rasa mcm nk mkn semua jerk..tpi bler bka mnum air pn dh kenyang....

Dzarief Zuhdi said...

kak.. bagi kuih karipap singgit, popia singgit, donat singgit, pastu cokodok dua inggit.. malam nie nak iftar ngan budak2 surau.. hehehe

p/s: tak suka pegi open house.. dok umah lagi best.. :D

CikGu Ma said...

Kalo macam tu punya makanan bukan diet,tapi boleh mati kekenyangan..hihi

I said...

hmmm good info. thanks sharing this..

Green Apple said...

rasnya bulan pose paling susah nak diet... (alasan...)

msredcheesecake said...

cam terkena batang idung sendiri je...hheee

selamat berpuasa..

GaRy™ said...

niat puasa nak kurus... tup2 berat badan bertambah... hihihi...
bagus tuh... luaskan topik dalam blog... sambil berhibur, sambil berinfo...

Ezad Skytech said...

haa..yang kat dalam gambar tu bukan diet da..makan berlebihan tu..haha~

hira said...

h.j tahu makan je eh? hahaha :D

hira said...

biasalah tu kancil. hidup manusia ni. tak pernah lepas dari kelalaian :)

hira said...

zul, nak beli kena kawal juga. karang membazir =___=

hira said...

dzarief, kenapa banyak sangat tu? haha :D sorang-sorang best kan? baru rasa nikmat dia. hoho

hira said...

cikgu ma, boleh jadi penyebab utama juga kan? huhu. bahaya~

hira said...

your welcome I :)

hira said...

kak GA, saya boleh je diet. hoho

hira said...

msred, kena batang hidung sendiri eh? ops. maaf tau. haha :D selamat berpuasa~ :)

hira said...

gary, insya Allah :)

hira said...

boleh jadi obes tu izzat oi. haha :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...