Tuesday, July 5, 2011

Tips Kesihatan : BMI

Assalamualaikum. Seperti yang korang semua tahu la kan. BMI tu boleh tentukan sama ada berat badan kita ni ideal ke, underweight ataupun obesiti. Aku selalu dikategorikan sebagai underweight tu =___= Hampeh betul. Tapi sekarang tak tahu sebab dah lama tak timbang berat. Normal, mungkin? Hahaha. Jom kira BMI (Body Mass Index) ! xDBerat (kilogram) bahagi [Tinggi (meter) x Tinggi (meter)] = ?


*Selesaikan dalam kurungan dulu ye? Macam matematik je rasanya =_= *Dah selesai?


....................

........


...


Mari lihat keputusannya~ :D

< 20 : underweight

20 - 25 : normal

26 - 30 : gemuk

> 30 : obesiti


Dah tahu anda di kategori yang mana? Maaf, ini bukan kejam, keji atau sebagainya ye. Hanya nak tunjukkan cara dan nak berkongsi tips berdasarkan novel yang telah dibaca :) Kepada yang underweight, korang boleh naikkan berat badan bagi idealkan berat badan selari dengan ketinggian korang. Kepada normal, tahniah! Korang memang pandai jaga makan dan sebagainya. BMI yang dalam lingkungan 26 - 30 boleh berusaha turunkan berat badan. Begitu juga dengan yang mengalami obesiti. Jangan risau, selagi ada jalan, di situ ada kemahuan :)Byebye.
Pesanan dari penaja : Entry yang akan datang, aku akan kongsikan mengenai cara-cara untuk turunkan berat badan. Tunggu~ :D

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...